Subsidies

De overheid stelt diverse subsidies ter beschikking voor het verduurzamen van je woning. De beschikbare subsidies kunnen soms snel wisselen en voor elke subsidie gelden andere regels. Daarom is het fijn dat HomeQgo altijd de meest actuele investeringen meeneemt in je persoonlijke energieadvies.

  • Bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.

  • Bij de aanschaf en installatie van een zonneboiler kun je subsidie krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.

  • Subsidie voor woningisolatie is op dit moment voor eigenaar-bewoners uitgeput. Meer informatie hierover vind je in dit artikel van RVO.nl.
  • Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voor elke subsidie gelden andere regels. Er zijn soms ook lokale regelingen, meer informatie hierover kun je vinden op de website van je gemeente of bij de EnergieSubsidiewijzer

Financiering

Via de hypotheek
Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan het interessant zijn om je woning meteen te verduurzamen. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de beschikbare financiële ruimte voor de aanschaf van de woning of andere bouwkundige aanpassingen: immers is de hypotheek momenteel wettelijk gemaximaliseerd op 100% van de koopsom. Echter mag je tot €9.000,- extra lenen wanneer je dit gebruikt voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Indien dit leidt tot een 'nul op de meter' woning kun je tot €25.000,- extra lenen. Voor deze regelingen gelden specifieke voorwaarden.

De kosten, zeker na hypotheekrenteaftrek van de additionele lening, kunnen al lager zijn dan de besparing op de maandelijkse energierekening. En vaak wordt je woning meer waard door de aangebrachte investeringen.

Als je een doorlopende hypotheek hebt is het vaak minder interessant om een aangepaste of additionele hypotheek af te sluiten om te investeren in energiezuinige maatregelen. De kosten die hierbij komen kijken zijn in dat geval vaak te hoog.

Bespreek je situatie en de mogelijkheden met je hypotheekadviseur.

Via een separate lening
Het Nationaal Energiebespaarfonds is een initiatief van de overheid. Dit biedt een laagdrempelige lening aan aan particuliere huiseigenaren en vereniging van eigenaren om de woning te verduurzamen. Zie voor meer info www.energiebespaarlening.nl